Հայրենագիտության տնային

Մայրիկս ասում է, որ Լոբով ապուրը և ընդհանրապես լոբին իրենց ընտանեկան ավանդական կերակրատեսակներց է։Մայրիկս պատմում է որ Ամանորի, Սուրբ Ծննդյան, Զատիկիմն իրենց տանը պարտադիր  եղել է կարմիր լոբով ապուր կամ աղցան։  Մայրիկս  վստահ չի թո կոնկրետ Հայաստանի որ հատվծից է իրենց ընտանիք մուտք գրոծել։ Միայն գիտեմ որ  մայրիկիս հայրիկը  Պոլսից է, իկս նրա  մայրը՝ Շուշից ցավոք նրանք կենդանի չեն, որ հարցնենք։  Իհարկե ծնողներս ասում են, որ լոբին հայկական խոհանոցում ոչ պակաս տարածված է, քան միսը: Ոչ միայն իր համային հատկանիշների և սննդարար լինելու, այլ նաև չափազանց օգտակարության շնորհիվ: Այդ պատճառով էլ հայերը հատուկ տեղ են տալիս լոբուն իրենց խոհանոցում  

Լոբով ապուր

Պատրաստման եղանակը․

կարմիր լոբի – 2 բաժ.
ջուր – 1,5 լիտր
սոխ – 2 հատ
մաքրած ընկույզ – 0,5 գր․
մի փոքր ալյուր և հալած յուղ
համեմ
աղ, համեմունքներ (կարմիր պղպեղ)։

Լվացած լոբու վրա վեց ժամով սառը ջուր ենք լցնում, այնուհետև լավ լվանում ենք: Կրկին ջուր ենք լցնում վրան, հասցնում եռման միջին կրակի վրա և հանում փրփուրը: Դրանից հետո դանդաղեցնում ենք կրակը և հասցնում պատրաստ լինելու աստիճանի: Պատրաստի լոբին տրորում ենք քամիչի միջոցով և բացում լոբու ջրով, մինչև որ խիտ զանգված ստացվի: Լոբու զանգվածին ավելացնում ենք մանր կտրատված սոխեռած, մանրացված ընկույզը, լոբու ջրով բացած ալյուրը, աղը, պղպեղը և համեմը: Բոլորը խառնում ենք, բացում մնացած ջրով, հասցնում եռման: Լոբին պատրաստ է:

суп с фасолью

Թողնել պատասխան

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Փոխել )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Փոխել )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Փոխել )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Փոխել )

Connecting to %s